Nie byłabym sobą, gdyby przy okazji świątecznych babeczek nie próbowałabym przemycić wam trochę dietetycznej wiedzy. Jeśli chcesz poznać przepis na fit-babeczki przejdź od razu na koniec tego wpisu. Jeśli chcesz poznać więcej informacji na temat tzw. ciemnych mąk, zapraszam Cię do przeczytania całości wpisu.
W kuchni dietetyka nie może zabraknąć mąki pełnoziarnistej. Wypieki z jej wykorzystaniem są zdecydowanie zdrowsze, dlatego warto się w nią zaopatrzyć i trochę poeksperymentować w kuchni. Wszyscy słyszymy dookoła, że wypada jeść właśnie pełnoziarnistą mąkę i produkty z pełnego przemiału. Ale czy każdy z nas wie, co to tak naprawdę kryje się pod terminem mąka pełnoziarnista? W tym wpisie wytłumaczę Ci co kryje się pod tą tajemniczą nazwą oraz pokaże Ci jakimi kryteriami kierować się przy jej wyborze. Wpis będzie przydatny dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać, ale także dla osób które na co dzień stosują dietę z niskim indeksem glikemicznym np. przy insulinooporności czy Hashimoto.
Do czego możemy wykorzystać mąką pełnoziarnistą.
Jeśli wydaje Ci się, że prawie do niczego, to grubo się mylisz. Produkt ten sprawdzi się doskonale do przyrządzenia: omletów, spodów do ciast, spodów do pizzy, muffinek, pieczywa, makaronów. Jakie plusy niesie ze sobą korzystanie z tej mąki? Musze zacząć od tego, że dodatek mąki pełnoziarnistej do potraw wzbogaci je w istotne składniki mineralne i witaminy.
Należy pamiętać, że im wyższy typ mąki tym jest ona bogatsza w błonnik i inne wartości odżywcze. Na co dzień w swojej kuchni korzystam z mąk o typach 1850 i 2000. W zależności od rodzaju wypieku czy dania wybieram mąkę orkiszową, pszenną lub żytnią. Żytnia sprawdza się idealnie do wypieku chleba. Orkiszowa i pszenna nadaje się na wspomniane wcześniej spody do ciast, omlety czy babeczki których recepturę znajdziesz poniżej.
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna pełnoziarnista – 2 szklanki
- cukier brązowy – 2/3 szklanki
- ciemne kakao – 1/4 szklanki
- soda – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- sól – 1/4 łyżeczki
- jajko – 2 szt
- olej – 1/3 szklanki
- mleko – 1 szklanka
- naturalna esencja waniliowa – 1/2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE BABECZEK:
W misce połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, i cukier.
W drugiej misce połącz mokre składniki: mleko, olej, jajka, esencję waniliową. Wlej mokre składniki do suchych, wymieszaj.
Ciasto nakładaj do foremek do pieczenia muffinek wyłożonych papilotkami do ok. 2/3 ich wysokości. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC. Ostudź.
Smacznego!